„Вашите системни файлове се изтриват автоматично“. Трябва ли да се притеснявам?

This is the translation. The source page is located here: http://www.zisman.ca/blog/2019-02-17%20System%20Files%20Deleted.html

От Алън Зисман /Alan Zisman/ © 2019-02-17; актуализирано 2019-10-02

Онзи ден в уеб браузъра ми изскочи страшно съобщение.

System Files deleted

За да разбера дали трябва да се притеснявам или не, нека да направим резервно копие на няколко стъпки. Какво правех онлайн по това време?

Е, за да бъда честен, участвах малко в схематично онлайн поведение. Аз съм музикант и понякога си струва да слушам оригиналните версии на мелодии, които се опитвам да науча заедно с други музикални кавър версии. Преди няколко години това може би означаваше да отидете до iTunes Music Store на Apple и да платите 99 цента за всяка издирвана песен. Честно казано, не особено скъпо струва – но в наши дни се губи безплатно.

Youtube се превърна в източник за безплатна музика. Най-вече съм търсил хард-боп джаза от края на 50-те и изглежда, че почти всяка мелодия, която бих искал да чуя, е в Youtube – обикновено в изкуствен видеоклип, който възпроизвежда песента, докато показва неподвижно изображение на корица на албума. Често има и версии на живо – обикновено взети от канадска или европейска телевизия от епохата.

В ранните си години собствениците на музикално съдържание не бяха доволни, че “собствеността им” е налична “безплатно” в Youtube; Google, собственикът на Youtube, беше съден от Viacom за това. Но сега усещам, че всичко е наред – представям си, че Google плаща част от рекламата в Youtube, за да зарадва всички, но нямам реални данни за това.

И това е добре, ако съм вкъщи и искам да слушам музиката; Мога да слушам на компютъра или таблета си и дори да “хвърлям” видеоклиповете в Youtube към устройството на Chromecast, включено в моя телевизор.

Anker RoavНо наистина бих искал да мога да взема музиката със себе си; ако имах песните като MP3 файлове на телефона си, можех да слушам в колата, например – независимо дали имах интернет връзка или не, можех да се свържа през Bluetooth и да слушам в музикалната система на колата си. (Аз използвам един Anker Roav автомобил зарядно/Bluetooth/FM предавател – силно препоръчително)

Или мога да слушам през слушалки, докато се разхождам кучето си.

Оказва се, че има групи от уебсайтове, които обещават да ви позволят да изтеглите Youtube песни в MP3 формат – или във видео формат, ако искате. Търсене в Google за “изтегляне на MP3 в Youtube”, например, твърди поразителни 2,77 милиарда резултати. Не ги проверих всичките – но все пак отидох до първата половина дузина или около резултатите от търсенето.

Всяка е доста подобна – страница с малко текст и поле за въвеждане на URL адреса на видеоклипа в Youtube, който искате да изтеглите… често избор за конвертиране на онлайн видеото в MP3 (само за аудио) или MP4 (общ видео формат). След това щракнете върху изтегли.

Но щом направих това, моят софтуер за сигурност по избор, Malwarebytes изскочи съобщение:

Malwarebytes warning

PUP-ите в Malwarebytes говорят или “Потенциално нежелани програми” са програми, които могат да включват реклама, ленти с инструменти и изскачащи прозорци, които нямат връзка със софтуера, който сте изтеглили. PUP-ите често се предлагат в комплект с друг инсталиран софтуер.”

Е, не искам това. Затова се оттеглих от този сайт и пробвах следващия уебсайт в списъка за търсене с Google. Отново, когато щракнах върху бутона за изтегляне, се появи подобно изскачащо звено Malwarebytes.

На третия, Malwarebytes предложи две изскачащи прозорци – първата каза, че “уебсайтът е блокиран поради измама”, вторият твърди, че блокира уебсайта “поради троянци”: “Троянците са програми, които претендират да изпълняват една функция, но всъщност вършат друга, обикновено злонамерени. Троянците могат да приемат формата на прикачени файлове, изтегляния и фалшиви видеоклипове/програми и след като са активни в дадена система, могат да направят редица неща, включително кражба на чувствителни данни или поемане на контрол върху устройството.”

Не звучи добре!

Но аз упорито. Забелязах, че когато кликнах върху бутона за изтегляне в този случай, се отвори нов раздел – друга уеб страница. И тази нова страница беше тази, от която Malwarebytes се оплакваше. Връщайки се в оригиналния раздел на конвертора, всъщност можех да изтегля музикален файл – и изглежда, че играеше добре. Така продължих и изтеглих няколко мелодии в MP3 формат.

С един от тях обаче, след затварянето на различните предупреждения и нови раздели на Malwarebytes, изскочи друг раздел, илюстриран в горната част на тази страница.

Две страшни предупреждения, като двете изглежда казват, че системата ми Windows 10 е повредена, и предлагат щракване на бутон, за да “сканирам и защитя” моята система.

Сега, ако бях онлайн на Mac или Chromebook или работех, да речем, Windows 7, щях да знам, че тези съобщения с техните препратки към Windows 10 бяха неверни. Но аз пускам лаптоп с Windows 10. Би било лесно да се предположи, че се е случило нещо гадно. (Всъщност много хора натискат бутона и следват инструкциите – в много случаи плащат куп пари, за да бъдат защитени от несъществуващ проблем).

Внимателните читатели могат да забележат неудобните английски и логически противоречия в тези съобщения: “Защитната стена е определила, че системата ви на Microsoft Windows е повредена и няма значение”. А?

И ако моите “системни файлове се изтриват автоматично”, как мога да щракна върху бутона “Актуализиране”, за да ги защитя? Или са изтрити, или не са били!

Но в стреса да реагираме на това, което звучи като спешен случай, малко от нас вероятно четат внимателно и критично.

Ето какво направих. Първо направих заснемане на екрана на уеб страницата, така че бих имал към какво да се позова – и да включа в тази публикация в блога. (Потребителите на Windows винаги могат да заснемат това, което е на екрана им, като натискат клавиша Print Screen на клавиатурата си (с надпис Prt Sc на клавиатурата на моя лаптоп) – това изпраща изображение на екрана в клипборда на компютъра. След това отворете графична програма – Windows Paint работи добре, и поставете изображението, запазвайки го като файл).

След това затворих различните раздели и прозорци на уеб браузъра и рестартирах компютъра си. Изглежда всичко се стартира нормално – очевидно системните ми файлове не бяха изтрити автоматично.

Накрая отворих Malwarebytes и го сканирах системата – 3 минути по-късно тя съобщи, че всичко е наред.

Няколко неща, които трябва да отбележим: всички харесваме безплатните – но “безплатните” услуги обикновено имат някакъв бизнес модел за плащане на сметките. Youtube е безплатен – но все повече с реклами; понякога дори в средата на песен. Тези различни услуги за изтегляне в Youtube изглеждат безплатни, но с цената на отваряне на нови прозорци и раздели на уеб страници, които могат да инсталират нежелан или дори опасен софтуер.

Може би в крайна сметка купуването на мелодиите, които искам, е пътят.

(Ако наистина искате да изтеглите YouTube видео клипове, може би да погледнем в 29 издание на PC Magazine април 2019: Как да изтеглите видеоклипове YouTube или да използвате мулти-талантлив, безплатен (и зловреден софтуер безплатно) VLC Медиен плейър, като следвате инструкциите в първо върха на 7 строго секретно характеристики на безплатен VLC Медиен плейър).


2019-02-20: Читателят Рон К. пише: “Никога не съм имал подобен проблем (с подобни сайтове), докато използвах текуща версия на Firefox под Linux. Така че, ако компютърът ви е до него, можете да инсталирате Linux във виртуална машина и след това да изтеглите Firefox от Mozilla и да го инсталирате (ако разчитате на пакета Firefox на дистрибуцията на Linux, трябва да сте сигурни, че получавате актуализации за него правилно) или двойно зареждане. (Нотабена, аз също избирателно блокирам Javascript, използвайки разширението uMatrix.)

 

 

Leave a Reply